Khamis, Mei 29, 2008

Ikan Segar VS Ikan Beku

Tidak dapat dinafikan bahawa sebahagian besar
ikan-ikan yang Kita makan setiap Hari adalah diimport dari negara
Thai. Setelah ditangkap oleh perusahan para nelayan di sana ,ikan-ikan
itu dimasukan ke dalam kontena Dan ditimbus dengan ketulan-ketulan air
batu supaya ianya boleh bertahan lama sepanjang perjalanan ke Malaysia
& Singapura.
Perjalanan biasanya mengambil masa selama 6 atau 7 jam... Dan masa itu
Ikan-ikan tersebut tiba di Malaysia Dan Singapura dengan keadaan lesu
Dan kurang segar. bagaimana untuk mengelakkan berlakunya perkara ini????...

itu utk ikan2 yg ke malaysia bagaimana pula ikan yg sampai ke negara yg lebih jauh dari itu seperti mesir???? (seperti ikan beku yg dijual di dalam kotak)
Pihak pengusaha perikanan di negara Thai kini menggunakan teknik baru.Tahu
kah anda semua.. Teknik baru yang digunakan itu?

Sebelum dieksport.. Semua ikan-ikan direndam dulu di dalam air yang
dicampur dengan kimia bernama FOMILIN. Ini adala bertujuan supaya
ikan-ikan yang dieksport itu boleh bertahan jauh lebih lama Dan
kelihatan masih 'fresh', keras Dan segar bila sampai ke distinasinya.

Tahu kah anda semua... Apa itu kimia bernama FOMILIN? FOMILIN
merupakan sejenis kimia yang disuntik ke dalam mayat supaya ianya
boleh bertahan lama. untuk dijadikan mumia!!!hihihihi
Bahasa omputih 'embalm'..

Mayat-mayat insan Islam diharamkan disuntik dengan kimia ini.
Sekarang..
Tanpa disedari... ikan-ikan yang Kita makan Hari-Hari mengandungi
kimia itu. Apa hukumnya pulak? Kalau Kita beli ikan import di pasar...

Ada caranya untuk Kita mengesan. Kalau ikan-ikan itu TIDAK dihinggapi
lalat.. Bermakna ikan-ikan itu telah direndam dengan kimia Fomilin...
Kerana .. Lalat lebih mengetahui.belajarl ah daripada lalat...itu juga salah satu hikmah ALLAH menjadikan lalat...subhanallah

pandai2 la kome nak buat tindakan macm mane... jangan kome gi serang baba jual ikan tu udah le :) teman pon makan gak sblum nih..... (^_^)